sobota, 20 października 2012

Grzybki (podgrzybki) marynowane.

Poniżej przedstawiam przepis (a właściwie proporcje)  na przygotowanie klasycznej zalewy do grzybków marynowanych.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
proporcje zalewy. Jedna porcja wystarcza na ok 5-6 małych słoiczków.
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 3 łyżki płaskie cukru
  • 1 łyżka płaska soli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka gorczycy
  • 10 kulek pieprzu czarnego
  • 3-4 pogniecione listki laurowe
  • i oczywiście GRZYBKI :) :) :)
Czyste grzybki gotujemy około 40 min.
Pod koniec czasu gotowania grzybów w osobnym garnku wszystkie składniki zalewy (czyli wszystko z powyższej listy poza grzybkami) gotujemy do chwili wrzenia.
Grzybki odcedzamy i jeszcze gorące przekładamy do słoiczków. Od razu zalewamy gorąca zalewą. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Uwaga: jeśli grzybki gotowane były ok 40 min nie trzeba pasteryzować!

UWAGA: jeśli chcemy aby w słoiczkach grzybki nie zrobiły się ciemne musimy je zalać zalewą jak jeszcze są gorące.
SMACZNEGO!
autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze:

  1. Zazdroszczę, ja w tym roku nie mam ani jednego słoiczka z grzybkami:(

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja dziś zrobiłem według Twojego przepisu :). Wyglądają smacznie.

    OdpowiedzUsuń