sobota, 13 lutego 2016

Czekoladowe babeczki z wiórkami kokosowymi - walentynkowa słodycz dla zakochanych...i nie tyko :)

 „Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady” 
                                                                                                                                       -  Miranda Ingram
Och ta czekolada! Czy może być coś słodszego od solidnej porcji czekolady skoncentrowanej w małej rozpływającej się w ustach muffince...

Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
na 24-25 czekoladowych babeczek:
  • 500g mąki pszennej 450
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250g prawdziwego masła
  • 350g cukru
  • 250 ml mleka 3,2% 
  • łyżka aromatu waniliowego
  • 5 jajek XL
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (3x100g)
polewa:
  • 60 ml śmietany 30%
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100g)
  • pół szklanki wiórków kokosowych
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na gładką, puszystą masę. Dodać mleko, sodę, sól, aromat waniliowy i mąkę.
Z białek ubić pianę i delikatnie (ręcznie) wmieszać w przygotowane wcześniej ciasto. Czekoladę rozdrobnić (zetrzeć na tarce lub za pomocą blendera) i połączyć z masą.
Ciasto przełożyć do papierowych foremek (i specjalnej blachy na beczki) i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni - po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciacha na pewno są dopieczone w środku :)

W czasie gdy babeczki będą stygły należy przygotować czekoladową polewę:
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień pod garnuszkiem i dodać połamaną czekoladę - ciągle mieszając czekać aż czekolada się rozpuści.
Płynną masę czekoladową zdjąć z ognia i  połączyć z wiórkami kokosowymi.
Masą ozdobić chłodne babeczki :)
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...


1 komentarz: